Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
MaxMember

Descoperim frumusetea din lemn

Membru Bizoo de 7 luni.
5.00
5 stars: Exceptional
3 pareri

Icoana Sf.Luca, Arhiepiscopul Crimeii 29x20 cm

0 stars: 0.00 din 0 pareri

339 lei Lei
Brand
Art
Cod produs
A0055
Out Of stock
Descriere
Icoana sculptata Sf. Luca, Arhiepiscopul Crimeei si Simferopolului.
Sculptura realizata in lemn masiv. Este inconjurata de o rama semirotunda, bogat ornamentata, sculptata in lemnul icoanei. Esente folosite: nuc, stejar, cires, paltin.
Sfantul Luca Doctorul, Arhiepiscopul Crimeei, s-a nascut in secolul al XIX-lea, a trecut la cele vesnice in secolul al XX-lea si continua sa faca minuni pana in zilele noastre:
Sfantul Luca al Crimeii s-a nascut in familia lui Felix Voino-Iasenetki, in Kest, Crimeea rasariteana, pe 27 aprilie 1877, fiind botezat cu numele Valentin.
Avand un mare talent artistic, s-a inscris la Academia de Arte din Kiev, pe care a abandonat-o apoi - pentru a urma studii de medicina la Universitatea din Kiev.
In anul 1904, in timpul razboiului ruso-japonez, Valentin merge in Orientul Indepartat si lucreaza ca medic chirurg. Aici si-a intalnit si viitoarea sotie, pe Anna Vasilievna Lanskaia. S-au casatorit si au avut patru copii.
Sfantul Luca refuza sa opereze fara sa se roage in fata icoanei Maicii Domnului pe care el insusi a asezat-o in sala de operatie. De asemenea, inainte de interventia chirurgicala propriu-zisa, ii insemna pe pacienti cu iodina (solutie dezinfectanta), in semnul crucii.
A realizat un numar mare si variat de interventii chirurgicale si s-a facut remarcat mai ales in chirurgia oftalmologica, efectuand transplanturi de cornee in cazuri de trahom (o infectie care genereaza formarea unei aspriri a suprafetei interioare a pleoapelor). A fost laureat al Premiului Stalin pentru medicina in anul 1946.
In urma decesului prematur al sotiei sale, Sfantul Luca al Crimeii raspunde chemarii preotesti, fiind hirotonit diacon pe 26 ianuarie si preot pe 2 februarie 1921. Apoi, intra in monahism (luand numele Luca, dupa Sfantul Evanghelist pe care-l urma in lucrarea apostoleasca si de tamaduire a trupurilor si sufletelor).
Pentru ca marturisea credinta crestina, a fost anchetat, arestat si intemnitat, apoi trimis in exil timp de 11 ani, in Siberia si in alte zone de pe teritoriul Uniunii Sovietice. Continua sa traiasca in conditii modeste, daruindu-si toate castigurile saracilor sau orfanilor de razboi.
In anul 1942 situatia Bisericii Ortodoxe Ruse s-a imbunatatit, iar Sfantul Luca a fost numit Arhiepiscop de Simferopol si Crimeea. In urmatorii 15 ani a militat pentru redeschiderea bisericilor si incetarea persecutiei religioase.
A trecut la Domnul pe 11 iunie 1961, la varsta de 84 de ani, iar pe 17 martie 1996 ramasitele sale pamantesti au fost deshumate, in contextul procesului de canonizare, in prezenta a aproape 40.000 de oameni. Osemintele raspandeau o mireasma placuta, iar inima lui a fost gasita neputrezita. Dupa trei zile, pe 20 martie, moastele sale au fost mutate in Biserica Sfintei Treimi din Simferopol.
In sedinta de lucru din 28-29 septembrie 2012, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat includerea, incepand cu anul 2013, in calendarul crestin ortodox roman, a pomenirii Sfantului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, cu ziua de praznuire la 11 iunie, model de ierarh si medic crestin care se bucura deja de cinstire deosebita in multe Biserici Ortodoxe.
Icoana este protejata cu lac incolor, care pune in valoare culoarea si textura lemnului.
Avand in vedere ca icoanele sunt realizate individual, in lemn masiv, pot exista mici variatii de dimensiune, culoare si textura a lemnului, fiecare exemplar fiind unic.
EAN 6427616069452
Trimite mesaj
Din Gura in Gura